NEDERLANDSFRANÇAIS

Arabica

Is de oorspronkelijke koffiesoort uit Abessinië, die door de Arabieren de wereld rond verspreid werd. Arabicastruiken zijn delicate, veeleisende planten, die in plantages geteeld worden op de bergflanken, vooral in Midden- en Zuid-Amerika, in Oost-Afrika en in Zuid-oost Azië. Hoe hoger de koffie groeit, des te fijner van smaak.  Onder Arabica-koffies vind je de lekkerste koffies. De bonen zijn ovaal en relatief groot, met een opvallende nerf. Arabica-koffie omvat ongeveer 75% van de wereldproductie.

half_{7f29117a-9350-9660-1777-323e2e6337

Robusta

De naam zegt het zelf. De plant is robuuster en beter bestand tegen tropische klimaatsomstandigheden. Waar de Arabica niet graag vertoeft, wil de Robustaplant wél groeien: in lager gelegen, warmere streken, vooral in West-Afrika en Zuid-Oost Azië. De opbrengst per struik ligt gewoonlijk hoger. Hij smaakt pittig tot bitter en heeft ongeveer dubbel zoveel cafeïne als Arabicakoffie. Robusta staat voor zo'n 25% van de wereldproductie.
 

Maragogype

Is een Arabica-variëteit die uitzonderlijk grote, brede bonen voortbrengt. Die aparte koffiesoort ontwikkelde zich oorspronkelijk spontaan in Brazilië in de nabijheid van de stad Maragogipe, ten zuidoosten van Bahia. Nu vind je Maragogypekoffiestruiken in heel wat Arabicalanden. Smaakeigenschappen verschillen dan ook volgens bodem en herkomst. In het algemeen is Maragogype een zachte, fijne en aromatische koffie. Omdat de planten veel zorgen vragen en de opbrengst per struik niet zo groot is, worden oude struiken meestal door gewone Arabicasoorten vervangen. Zijn faam en de afname in teelt maken de Maragogype vrij duur.

half_{644df11b-76d9-17a5-2fc9-be5f969fcb