De oogst
De meeste productielanden hebben één oogst per jaar, die twee tot vier maanden duurt, met inzet van veel mensenhanden. In heel wat Afrikaanse landen tond de evenaar en in Colombia zijn de oosten meer over het jaar verspreid. Er zijn 2 manieren van plukken:

Selectief
De plukker doet de rijpe en onrijpe bessen meteen in twee aparte manden. Een secuur werkje dus, dat geen machine kan doen, want die ziet het verschil niet tussen een groene en een rode bes. Een duurdere manier ook, dus toegepast op de betere koffiesoorten, die daardoor nóg betere kwaliteit opleveren.

Stripping
Alle bessen worden zonder onderscheid van de struik geritst, daarna gezeefd en eventueel gesorteerd en verder bewerkt. Hier kunnen makkelijk machines worden ingeschakeld.

De verwerking
Om de bonen uit de bes te halen, zijn twee manieren gebruikelijk: een droge en een natte methode.

Droge methode
Droog ontbolsteren is het goedkoopst: de bessen worden in de zon te drogen gelegd